· 

Het mysterieuze beeld in Burgos


Mensenhaar en mensennagels die blijven groeien ...

Afgelopen maand, september 2018, bezocht ik de kathedraal van Burgos. Wat een ongelooflijke variëteit aan kunst, kapellen en andere bezienswaardigheden. Te vergelijken met de kathedraal in Toledo.

In een van de kapellen hangt dit enigszins merkwaardig beeld.

 

De Legende van de Santo Christo de Burgos: 

In het jaar 1308 trof een rijke rondreizend koopman een drijvende kist op zee aan met daarin dit beeld. Hij nam het mee naar zijn geboortestad Burgos en bood het aan het Augustijner klooster aldaar en pas in 1860 is het definitief overgeplaatst naar de kathedraal in die stad.

Het betreft een gearticuleerd beeld wat inhoudt dat zowel het hoofd als de ledematen van stand veranderd kunnen worden. Daardoor kunnen ze drie verschillende scenes van de gedurende de Heilige Week uitbeelden: de kruisiging, de afdaling van het kruis en de graflegging.

Dat gebeurt dan ook nog steeds elk jaar. 

Het kruis is van hout, overtrokken met runderleer en merkwaardig is dat het mensenhaar heeft en echte mensennagels, waarvan men zegt dat deze steeds blijven groeien en dus herhaaldelijk worden geknipt.  


De rok:

Vond ik eigenlijk het meest opmerkelijk: een gerimpeld exemplaar vanuit de taille en rijkelijk versierd en zeer vrouwelijk ogend.

Volgens het verhaal droeg het beeld ook een dergelijke rok. 
Christus van Burgos wordt vereerd in heel Spanje, Zuid Amerika en de Filipijnen zoals je hierboven op de foto's kunt zien.


De christus staat op een 5 tal grote struisvogeleieren. Bij navraag werd hieraan twee betekenissen gegeven: tijdens de kruisiging zou iemand grote struisvogeleieren onder zijn voeten hebben gestapeld zodat hij minder pijn hoefde te lijden doordat hij op dit stapeltje kon steunen. 
De tweede betekenis is een symbolische: Reactie schrijven

Commentaren: 0