St.Theresia van Lisieux 1873-1897       1 oktober


Foto links:
Relikwie: een papieren zakje, gevuld met aarde, afkomstig van onder de eerste zerk van Theresia, verzameld tijdens de eerste opgraving op 6 september 1910. 
Afmeting: 3 x 2 cm
Penning: met afbeelding Theresia en Kindje Jezus achter haar. 

 

Foto midden:

Binnen- en buitenzijde reliekschrijntje.
Aan de linkerzijde een metalen aandenken aan Theresia wat als altaartje neergezet kan worden. (ca 1920)
Aan de rechterzijde een prentje met daaraan in de linkerbenedenhoek een relikwie van een stukje stof die Theresia aangeraakt zou hebben, met aan de achterkant een zegeltje van echtheid. (ca 1920)

Foto rechts:
De roosjes verwijzen naar haar uitspraak: ik zal het rozen laten regenen.
Het hooggehakte rode schoentje symboliseert mijn verbazing dat een jong meisje een spannende puber-tijd achter zich kan laten om een blootvoetse orde te betreden.

Materiaal: leer, metaal en diverse textiel

Afmeting: 11 x 16 x 3
Ellen Brouwers 2013

Beschrijving Theresia:

Theresia van Lisieux oftewel (de kleine)Theresia van het Kindje Jezus, werd geboren in Alencon, Normandie en stond bekend als een uitzonderlijk vroom, intelligent en wilskrachtig meisje met gevoel voor veel humor.
Na een ernstige ziekte op 10 jarige leeftijd raakt zij er van overtuigd, net als haar vier zusters, het klooster in te willen om God te dienen.
Ze treedt in bij de Ongeschoeide Karmelietessen en schrijft het boek met de titel:  l'Histoire d'une Ame' (Het verhaal van een ziel) waarin ze vertelt hoe de liefde haar roeping werd en hoe 'de Kleine Weg' haar spiritualiteit vormde. Een populair boek dat in meer dan 40 talen werd uitgegeven.
Ze stierf aan tuberculose op 24-jarige leeftijd en werd uitgeroepen als kerkleraar als derde vrouw in de geschiedenis.
Haar laatste woorden op het sterfbed waren:
"Ik wil het rozen laten regenen op aarde".
In de Karmelietenkloosters worden jaarlijks nog kunststof roosjes gewijd die men in de auto op kan hangen tegen onheil.

 

 

 


TRIPTIP:
In Lisieux worden ieder jaar op de laatste zondag van september de relieken van Theresia door de stad rond gedragen vanuit het Karmel klooster. Haar relieken en schrijn bevinden zich daar in de Convent Kapel.
Verder is de basiliek in Lisieux, gewijd aan Theresia, zeer de moeite waard om te bezoeken. Met zijn 700.000 bedevaartgangers per jaar behoort dit immens gebouw tot het tweede grootste bedevaartoord van Frankrijk. Er heerst een zeer levendige cultus rondom Theresia maar iets over roosjes zegenen ben ik jammer genoeg niet tegen gekomen. 

Terug naar het overzicht van de Maagden uit de Kast.