Ellen Eva Brouwers


Ellen Brouwers   www.ellenevabrouwers.com eifel, assemblagekunst assemblage art, kunst met botjes, ellen eva brouwers, veldhoven, kasteel vianden, gulden knekelgalerij, knekelkabinet,

Surrealistische Assemblages

Waar ik eerder assemblages maakte die geïnspireerd waren op historische verhalen, ligt mijn focus anno 2023 op het combineren van uiteenlopende materialen. Hierdoor ontstaan als vanzelf nieuwe verhalen in de vorm van rariteitenkabinetjes en op zichzelf staande beelden.

Ik sluit hiermee aan op een wereld waarin diverse realiteiten naast elkaar blijken te kunnen bestaan, en de grens tussen wat waar is en niet waar, steeds verder zoek is.

 


Steeds ervaar ik enerzijds de behoefte om me terug te trekken in mijn eigen fantasiewereld en anderzijds uitdrukking te geven aan de absurditeiten binnen de hedendaagse samenleving, waarbij ik een vleug van sarcastische humor niet schuw.
In die zin blijft het voor mij een voortdurende zoektocht naar materialen en combinaties die een sfeer van twijfel en verwondering oproepen.

Mijn werk valt onder 'recycled art' : een tweede leven schenken aan materialen die we weggooien en een tweede leven aan hen die ooit echt geleefd hebben, want het werken met dierlijke schedeltjes heeft voorlopig nog mijn voorkeur. 

 

 

PROJECTEN vanaf 1995 tot heden:

Heilige Huisjes en Sterke Vrouwen
In 1995 studeerde ik af met als thema 'Heilige Huisjes': een serie van drie theatrale tassen met een knipoog naar religieus erfgoed.
Na een korte periode als lerares handvaardigheid volgde een muzikale zijstap van 20 jaar, om in 2012 weer op het pad van beeldende kunst terug te keren. In opdracht van een uitgever maakte ik een boek over tien sterke vrouwen uit de (religieuze) geschiedenis. 
'Vrouwen Bestempeld'

 

Reliekschrijntjes met 55 Maagden

In 2015 besloten we te gaan reizen en omdat de beschikbare ruimte om te werken en spullen mee te nemen beperkt was, besloot ik kleine reliekdoosjes te maken, gebaseerd op religieuze en magische gebeurtenissen van elke plaats die we bezochten. Dat resulteerde in Het Maagdenkabinet: bestaande uit 55 reliekdoosjes in totaal.  

 

Over Heilige Eiken en Wandelende Mariabeeldjes
In 2019 deed ik mee aan een oproep aan kunstenaars om van gevonden prehistorisch hout, afkomstig van opgegraven waterputten, iets bijzonders te maken. Ik schreef een nieuwe legende, gebaseerd op historische feiten, ondersteund door 5 objecten. Beiden zijn voor onbepaalde tijd te bezichtigen in Museum 't Oude Slot te Veldhoven.

Het Turbulente Leven van een Veldhovense Eikel

De Hele Santenkraam en Knekelkastjes
Vanaf 2016 tot eind 2022 werkte ik aan het maken van knekelkastjes op basis van historische verhalen.
Het Knekelkabinet 

 

Oh Deer ...
In het vroege voorjaar van 2023 gaf ik een serie reeënschedels een eigen identiteit in plaats van het gebruikelijke 'uniek genummerd wildmerk'. Oh Deer ...

 

Huidig project
Momenteel werk ik aan een serie diorama's/assemblages met surrealistische voorstellingen. Meer informatie en foto's worden medio 2023 gepubliceerd.

 

 

Van alle projecten zijn digitale of fysieke fotoboeken te bestellen.

 

 


CV

Exposities     


Naar contactformulier voor al je vragen en verdere informatie.