DE BIRGITTENESSEN


Lotgevallen van een typmachine en een onvervuld verlangenFormaat: 32 x 22 x 5 (hangend)

Thema: Slotklooster Birgittenessen Uden 
Datum: 2016


Birgittenessen  Slotklooster Uden  De Ouw Nonne www.ellenevabrouwers.com  Ellen Eva Brouwers

In Uden bevindt zich het slotklooster de Birgittenessen met de titel: Maria Refugie en in de Udense volksmond genoemd: 

 'd'Ouw Nonne'. 

Ook mijn twee oudtantes behoorden tot die orde: zuster Gemma, die intrad in de Zweedse Orde en zuster Reginalda. Als kind bezochten we haar twee maal per jaar met onze ouders en mijn herinnering hier aan is een zuster met een wit kroontje en rode stippen op, zacht pratende vanachter een getralied venster. 
'Onvervuld verlangen' slaat op de levenslange wens die mijn oma bleek te koesteren, om eveneens als haar twee enige zusters, haar intrede in dit slotklooster te doen.  


Slotklooster Uden Birgittenessen  www.ellenevabrouwers.com  Ellen Eva Brouwers

Het zwartwit geblokte tegelvloertje is ook in het klooster aanwezig. Mijn beeld van een kloosterzuster is vaak een op haar knieën gebogen non die gedachteloos de vloer schrobt: eenvoudig, kuis en nederig.

Het kleine kribje met kindje Jezus is nog afkomstig uit de kerststal van mijn oma.

Jezus, en met name het lijden van Jezus, is het thema van de Birgittenessen.
Het is omgeven door een witte ring met 4 rode puntjes:

refererend naar de zogeheten Birgittijnse kroon. 


Slotklooster Uden Birgittenessen  www.ellenevabrouwers.com  Ellen Eva Brouwers

De tralies symboliseren het afgesloten zijn van de buitenwereld. Maar er was ook heus een fysiek hek geplaatst tussen de zuster en het bezoek, wat nu 4 maal per jaar mag plaats vinden.

 

Er wordt alleen gesproken of geschreven indien strikt noodzakelijk: het leven in een slotklooster is een verborgen leven. In stilte wordt gegeten en gewerkt en in stilte wordt in de refter gezamenlijk koffie gedronken tijdens de pauze. Dat is tot op heden zo.

 

 

 

Hier zie je de Birgittijnse kroon die de zusters over hun sluier dragen. Het staat symbool voor de doornenkroon van christus die wordt vastgehouden door een kruis met daarop (op elke snijpunt) de stigmata van Jezus.


Slotklooster Uden Birgittenessen  www.ellenevabrouwers.com  Agnus dei   Ellen Eva Brouwers

De hartjes zijn de typerende 'reliekjes' van de zusters die zij maken en die nog tot op de dag van vandaag af te halen zijn via de achterpoort (de zusters mogen geen geld aannemen, maar je maakt ze blij met een kistje mandarijntjes).
Ook wij hadden ze aan de wieg hangen, ze zouden helpen bij het doorkomen van de tandjes.

De hartjes bestaan uit twee delen geborduurde stof of kunstleer die aan elkaar worden gefestonneerd nadat er een stukje door de paus gezegende was in is gedaan. De reliekjes werden vaak voorzien van een opschriftje met de tekst: AGNUS DEI (Lam Gods), eerst met de hand geschreven maar met de komst van de typmachine maakten ook de zusters daar gebruik van. 


Ik stelde me zo voor: alleen het hoognodige mocht worden geschreven, in dit geval Agnus Dei, en dat prikkelde mij om een hele oude typmachine te slachten en een aantal onderdelen voor dit werk te gebruiken wat bij nader inzien zeer goed aansloot.

Typmachine-onderdelen: 

NOISLESS een stille typmachine zoals het in het klooster moet zijn.

 

En alleen de toetsen aangebracht met de letters: A G N U S   D  E  I , want meer is niet echt noodzakelijk.

 


Meer informatie over het klooster in Uden en hoe de Birgittenessen leven vind je hier:  

 

www.abdijuden.nl