De Turbulente Eikenroute        25 km rondom Veldhoven


Fietsroute download De Turbulente Tour over De Turbulente Levensloop van een Veldhovense Eikel Ellen Eva Brouwers 2019

Een fiets- c.q. wandelroute die aansluit op mijn boek: De Turbulente Levensloop van een Veldhovense Eikel. 

De route voert je zoveel mogelijk langs de mooiste en oudste (natuur)gebieden van Veldhoven en hoe kan het anders...langs vele 'heilige' eiken en archeologisch interessante plaatsen.

De fragmenten uit mijn boek, die je via de markeringen kunt lezen, berusten deels op historische feiten, gegoten in fantasierijke verhalen en verteld vanuit de 'ooggetuigen' uit die tijd.
De tour schetst een vrij duidelijk beeld over hoe de kerstening in deze omgeving zou hebben kunnen zijn verlopen. Van spannende verhalen over heidense rituelen aan het begin van onze jaartelling, over begrafenisrituelen en waterputten, over hoe de heilige eiken vanaf de 7e eeuw moesten worden gekapt tot aan Mariabeeldjes die zelfstandig terug liepen gedurende de middeleeuwen en een boom IN een kerk...

 

Voor de speurders zijn er t.z.t. symbolen te vinden die momenteel als proef zijn aangebracht op de plaatsen waar de fragmenten te lezen zijn.

Niet alle hoofdstukken zijn beschreven in de app. Mocht je het complete verhaal willen lezen dan kun je mijn boek hier gratis downloaden. Wanneer je echt geïnteresseerd bent in het onderwerp strekt het tot aanbeveling het eerst te lezen voordat je gaat fietsen.
De route zal in de toekomst worden aangepast wanneer de nieuwe wijken genaamd Zilverackers en Huysackers gereed zijn. De aanpassingen worden automatisch in je link doorgevoerd.

 

 


ROUTE SUGGESTIES:
 

1: De Eikenroute:
Een ontspannen sightseeing of sportief rondje door de mooiste gedeelten rondom Veldhoven zonder de fragmenten te lezen.
Start op elk willekeurig punt. 

Tijdsduur: 1 tot 2 uur, afhankelijk van je snelheid en of je ook de korte wandelingetjes naar de wel zeer bijzondere plekken, erbij doet.


2: De Kleine Turbulente Eikenroute:

Als bij 1: De Tour maar dan gecombineerd met een bezoek aan Museum 't Oude Slot. 

Start om 13.00 wanneer je met het museum wilt beginnen, want dan gaat het pas open. 

OF
Start om 11.00 met het fietsen (zonder te lezen), lunch bij Gasterij 't Dorpsgenot  Toterfout 13 a en zorg dat je voor 15.00 weer terug bent om alsnog het museum te bezoeken, want dat sluit om 17.00 de poorten.
In het museum is mijn werk, de 5 vitrines en het boek, voor onbepaalde tijd te zien.
Tijdsduur: circa 1 dagdeel

 

3: De Grote Turbulente Eikenroute: van A naar G
Hierbij open je alle markeringen en lees je ter plekke de fragmenten en eventueel zoek je naar de verborgen symbolen.
Planningstip:
Start om 09.30 bij punt A museum 't Oude Slot. Heb je de fietsen op de auto dan kun je deze laatste daar veilig parkeren.
Het museum opent om 13.00 dus wil je een koffie of thee drinken dan kun je het beste zelf wat in je fietstas meenemen. Een fijne plek om deze te nuttigen is bij de eerste stop aan het water: het eerste boekfragment, alwaar je een 15 minuutjes later zult arriveren na aanvang.
Nadat je de grafheuvels hebt bezocht is een lunch bij Gasterij 't Dorpsgenot nabij Toterfout (die passeer je tijdens de route naar de grafheuvels al een keer, maar dan laat je hem even letterlijk links liggen) een goede aanrader. Zij zijn elke dag van de week geopend en er zit voor elk zeker wat wils bij op de lunchkaart.
Wil je liever picknicken dan heb ik een wondermooie plek gevonden aan een ven op Halfmijl, dichtbij de plaats waar nieuwe grafheuvels zijn gevonden in 2019. Dit staat op de kaart aangegeven.
Vervolg na een uurtje weer de route, richting punt E bij Zand-Oerle.
Afhankelijk van je snelheid ben je dan tussen 16.00 en 17.30 weer terug op 't Oude Slot.
Tijdsduur: 2 dagdelen.

 

 


 

 LINK NAAR DE ROUTE


Een app of aanmelden is niet nodig en delen mag. Omdat de route nog in ontwikkeling is vanwege aanleg van de nieuwe wijken Zilverackers en Huijsackers zullen steeds aanpassingen worden aangebracht. Mocht je tijdens de route onverhoopt iets tegenkomen wat niet klopt of wat verbeterd kan worden, stuur me dan alstublieft een mail.

 

 

 

Zeer veel fiets-wandel-kijk en leesplezier!

Een kleine waarschuwing...
De Tour kan elk moment van het jaar gereden worden, in de maanden mei, juni en juli is de tour vanwege de talrijke wilde  bloemen het mooist. Echter vindt de eikenprocessierups dat ook. Zelf heb ik talloze malen in deze periode de route gefietst en ondanks weinig tot geen beschermende kleding plus de vele eiken waarlangs de route voert, heb ik absoluut geen last ervaren. Dat kan echter voor iedereen verschillend zijn, dus houd er rekening mee indien je er gevoelig voor bent. Draag altijd een (zonnebril), en eventuele lange mouwen en broek of panty. Raak de eiken niet aan. Mocht je toch een vervelende souvenir er aan over houden, dan helpt een cooling gel het allerbeste.
En wie weet, helpt een kaarsje aansteken bij de allerlaatste 'heilige' eik ook nog wel...


Speciale dank aan Fokko Kortlang van Archeologie Eindhoven voor je ondersteuning met betrekking tot de archeologische plaatsen, Gentiana van Rijzingen voor het maken en hangen van de symbooltjes, aan Ton en al mijn vrienden en vriendinnen en geïnteresseerden die ik onbedoeld heb weten uit te putten tijdens testritten.


Mocht je tips, aanvullingen en of vragen hebben of wil je gewoon je ervaringen delen: voel je vrij hier te reageren of stuur me een mailtje.

Commentaren: 1
  • #1

    Gentiana (vrijdag, 16 augustus 2019 22:07)

    Mooi Ellen, het is een hele tour geweest maar ook een fantastisch avontuur. Leuk dat ik een stukje mee mocht lopen, fietsen, denken en lachen�