Het MAAGDENKABINET


Het Maagdenkabinet   2015


Deze serie bestaat uit ca 55 objecten in de vorm van reliekschrijntjes: assemblages, waarbij authentieke, oude relikwieën en devotionalia, vaak gecombineerd met symbolen en zeer persoonlijke relieken uit de huidige tijd, zijn toegevoegd.
Op deze manier komen legendarische personen tot leven, zoals Jeanne d'Arc,  Margaretha en de draak en Agatha, met haar borsten op een presenteerblaadje. 

De assemblages hebben een link met de oorspronkelijke zogenaamde 'heiligdommetjes' zoals die al reeds in de 16e eeuw werden vervaardigd: een doosje of een klein kastje waarin een beeldje of devotieprentje, veelal te midden van allerlei zelfgemaakte versieringen zoals pailletten en zijden bloemetjes, zijn te zien. 

Het doel van deze, overigens zeer toegankelijke, tentoonstelling is het kennismaken met een cultureel erfgoed dat langzaam aan het verdwijnen is.
 


Het Maagdenkabinetje


 

 

Alle de door mij gemaakte 55 reliekhoudertjes (schrijntjes, heiligdommen) bevinden zich in dit drie meter hoge wandmeubel, genaamd 'het Maagdenkabinetje'.

Het meubel bestaat uit meerdere elementen waaronder vijf authentieke bijbelkastjes.

 

Alle originele relieken, prenten en andere devotionalia van waarde zijn zodanig in mijn werk gemonteerd dat ze zonder schade kunnen worden losgemaakt.


Fotogalerij


In april 2015 vond de eerste expositie van Het Maagdenkabinet plaats in de ridderzaal van Kasteel Vianden te Luxemburg.


E book boek Het Maagdenkabinet  Ellen Eva Brouwers  www.ellenevabrouwers.com

Van deze expositie bestaat een rijk geïllustreerde catalogus plus E-book.