Maria Magdalena in het Spijkerkapelletje          22 juli


Foto links:

Liggende zijde aan de binnenkant. Een antiek prentje met de afbeelding van een met doornen gekroond portret van Jezus, omring met roestige spijkers. In het Spijkerkapelletje in Esdonk (N.B.) ligt een houten Jezusbeeld in een vitrine, zichtbaar aan de buitenkant. Daar is een gat ingemaakt waardoor gelovigen (soms roestige) spijkers in kunnen werpen.

Foto midden:

Links de buitenkant van het schrijntje waarop ik van een devotieprentje waarop een willekeurige heilige met kroon (in dit geval Elisabeth) een speelkaart heb gemaakt. In de hoeken een klavertje 3 wat ook aan de bovenkant van het kleine zakheiligdom staat afgebeeld. En de letter S die voor Sara staat: het kapelletje werd tot de vorige eeuw massaal dor zigeuners bezocht. Spijkers en zigeuners, dobbelen en kaart spelen hebben alles te maken rond het sterven van Jezus aan het kruis.
Inzetje: het zakheiligdom symboliseert het pelgrimsoord wat het Spijkerkapelletje eeuwenlang is geweest tot ver in de 20e eeuw.

Foto rechts:
Een antiek prentje van Maria Magdalena in de voor haar bekende pose en attributen.
Het losse haar symboliseert het zondige: tot 2016, waarin paus Franciscus haar officieel verheft tot belangrijke heilige, is zij immers steeds het symbool van zonde en prostitutie geweest. Door deze verheffing staat zij nu op gelijk niveau met de apostelen en is zij meer dan ooit de patrones van vrouwen en het feminisme in het algemeen.

 

Foto links:

Achterkant van het prentje van Maria Magdalena.
Foto rechts:
Het mooie kapelletje, gewijd aan Maria Magdalena, bevindt zich midden tussen de weilanden nabij het gehuchtje Esdonk en is de enige bedevaartplaats van haar in Nederland al vanaf de 16e eeuw.
In de 19e eeuw verschuift de aandacht meer naar het Jezusbeeld met de geofferde spijkers.

Klik hier voor uitgebreide informatie en het verband met de zigeuners

 

Terug naar de 'Maagden uit de Kast'