· 

Devotielampje Philip(s), een Kies en Ex-voto's

Voor mijn huidige project  'De Heele Santenkraam' was ik al een tijdje op zoek naar een zogenaamd devotielampje of lichtje.

Bij mijn grootouders stond 24 uur per dag zo'n lampje parmantig te flakkeren voor het heilig hartbeeld van Jezus op een tafeltje in de achterkamer.

Op Marktplaats vond ik er eentje, en nog wel een originele van de firma Philips: helemaal leuk. Direct gereageerd maar door mijn eigen onduidelijke berichten richting de verkopende partij toch aan mijn neus voorbij gegaan. 

Pijnlijk, en weer wat geleerd maar toch stiekem de hoop gekoesterd dat de begunstigde niet op zou komen dagen en dat gebeurde!

De ontmoeting met de verkoper was eveneens een bijzondere: Philip bleek een gepassioneerde persoonlijkheid, vol verhalen: amateur-archeoloog, beeldend kunstenaar en middeleeuwenliefhebber dus het bleef niet bij een vluchtige uitwisseling aan de voordeur.
Het lampje is eerst jarenlang (begin 20e eeuw) in bezit geweest van een missionaris in Afrika en is daarna weer terug gekomen in omgeving Eindhoven waarna het nog lang gebrand heeft voor iemand die wonder boven wonder een ongeneeslijke ziekte heeft overwonnen. Het lampje is nu bij mij aangekomen en ik beloof het een verdiende bestemming te geven. Wordt vervolgd!


Via internet zijn er nog steeds fittingen met een kruisje te koop, gewoon nieuw en per dozijn; bij een antiquair had ik hem ook vast voor heel wat meer geld aan kunnen komen.
Maar een persoonlijke vondst waardoor je ook de herkomst nog kunt achterhalen en waarbij gezegd wordt dat het je bijzonder gegund is, dat heeft 'zielswaarde' en dat voel je. 

 

 

Het devotielampje is nog geheel intact en werkt eveneens. Aan de onderzijde het icoontje van  Philips. 

Gerard Philips startte in 1891 het eerste bedrijfje in gloeilampen op de Emmasingel in Eindhoven. Het pand is nog steeds te bezoeken.

In 2005 stierf zijn opmerkelijke neef Frits Philips  die in Eindhoven als icoon wordt vereerd. 
Omdat ik warme gevoelens voor dit bedrijf koester vanwege zeer goede herinneringen aan workshops die ik er jaren lang mocht organiseren, ben ik extra blij met dit lampje dat mij gegund werd.

Dankjewel Philip(s)!

En alsof het lampje al niet genoeg was, kreeg ik ook nog de volgende voorwerpen van Philip cadeau:

Op de linkerfoto een versteende paardenkies die Philip zelf jaren geleden heeft gevonden nabij het Oeienbos in Knegsel. Een plaats waar wij 20 jaar met bijzonder veel plezier hebben gewoond overigens. Knegsel is een zeer interessante archeologische plaats, omringd door grafheuvelen, eiken wallen en nog veel meer. Correctie: het is gevonden in de buurt van congrescentrum Koningshof en dat ligt weer iets meer in de richting van Veldhoven.In elk geval heeft hij de paardenkies op meters diepte gevonden en het verhaal gaat dat de zigeuners paardenkiezen uit het gebit haalden van levende paarden en dit als amulet met zich meedroegen. In de jaren '60 schijnt daar een zigeunerkampje te hebben gestaan.
Rechterfoto: kleine beeldjes (ca 5 centimeter hoog) van terra cotta uit een bergtempel in Nepal. Philip heeft ze ter plekke van een monnik gekregen en volgens diens zeggen, zouden ze met gemak 400 tot 500 jaar oud kunnen zijn. 
Het rechter figuurtje is intact en lijkt op een vrouwtje, het figuurtje  links mist het hoofdje, en heeft dus waarschijnlijk een zittende vrouwenfiguur voorgesteld.

 

Via via inmiddels te weten gekomen wat het zijn:

De beeldjes zijn of van aarde of van brooddeeg gemaakt en worden als offer tijdens een zogenaamd puja ritueel in het vuur geworpen. Op deze manier worden ze vanzelf min of meer gebakken. Waarschijnlijk gaat het om deze exemplaren inderdaad om terra cotta in plaats van brooddeeg en zo voelen ze ook aan.

 

Wat is een puja:

 

'Puja’s en homa's zijn rituele aanbiddingen die sinds onheuglijke tijden bestaan. Een homa is een yagya of vuurritueel. Het is een puja waarbij allerlei materiaal in een speciaal ontworpen vuur geofferd wordt.

 

Mensen van alle rangen en standen, in ieder land en over de hele wereld kunnen lichamelijk, psychisch, sociaal en ecologisch baat vinden bij deze stimulerende rituelen. Puja’s kunnen voor jezelf of voor een ander verricht worden om het lijden te verlichten dat door de ongunstige invloed van planeten veroorzaakt wordt.

 

Puja’s verwijderen obstakels uit ons leven. Ze verminderen aandoeningen zoals stress, angst en depressie die vaak door onze moderne, snelle leefwijze veroorzaakt worden. Wetenschappelijk onderzoek en studies tonen aan dat puja’s en homa’s harmonie in het individu en de samenleving creëren.

 

Puja’s worden om vele redenen verricht, bijvoorbeeld om de financiën te verbeteren, relaties te versterken, een gunstig begin van een zaak te bewerkstelligen, enz.

Puja’s helpen ons niet alleen onze materiële wensen te vervullen, ze maken ons ook bewust van de beperkingen van onze menselijke inspanningen. Bovendien doen zij ons beseffen dat onze handelingen zonder goddelijke genade niet de gewenste resultaten zullen hebben. Door dit inzicht stroomt er genade in ons leven en wordt onze band met God verdiept.'

 

(Uit: Stichting Vrienden van Amma , www.amma.nl)

 

Dank aan Ine en Bishnu voor het zoeken XXX

 

 

 


Terug naar de overige blogs of zoek in Sitemap onderaan deze pagina

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  angelien (maandag, 18 februari 2019 14:15)

  Prachtig dat devotielampje. Ik ben op zoek.Waar kan ik zoiets kopen? Onze schoondochter is heel erg ziek, geen genezing mogelijk, maar ik wilde toch graag zo lampje om voor haar te branden. Ben nu met kaarsen aan de gang.
  Waar kan ik zoiets kopen?
  Met vriendelijke groet,
  Angelien

 • #2

  Ellen (maandag, 18 februari 2019 18:31)

  Beste Angelien,
  O, het spijt me dat te vernemen.
  Ik heb voor u zojuist gezocht op Marktplaats: daar kom je af en toe een oud exemplaar tegen.
  Ze zijn er ook in modernere uitvoeringen, gevonden met de zoekterm: 'kruislampje'
  Als u de volgende link volgt komt u uit bij een paar exemplaren: https://www.marktplaats.nl/z/kruislampje.html?query=Kruislampje
  Wanneer u 'kruislampje' googelt dan treft u ook moderne fittingen aan met een kruisje er in.
  Ik wens u en uw schoondochter heel veel sterkte en licht toe.
  Met warme groet,
  Ellen Eva