Het  Knekelkabinet 2016 - 2022


Het Knekelhuisje en Het Knekelkabinet  Ellen Eva Brouwers  Het Laatste Avondmaal 2020Het Knekelkabinet is onderverdeeld in De Gulden Knekelgalerij en De Hele Santenkraam van in totaal 38 assemblages.
Een assemblage is een proces waarbij driedimensionale voorwerpen bedacht samengevoegd worden tot een nieuwe compositie.
Mijn objecten starten dan ook vanuit een verhaal en mijn verhalen berusten op waarheid, liever gezegd, op overleveringen.

Dat betekent dat ik van tevoren zeer veel speurwerk verricht, zowel uit boeken, als internet, maar ook fysiek naar plaatsen reis om meer informatie te verkrijgen en vooral om de sfeer goed te proeven. Tevens verzamel ik daar zoveel mogelijk materialen om deze later in het object te kunnen verwerken, voor mij zijn dat de relieken.


De Gulden Knekelgalerij


Geïnspireerd op de Catacombenheiligen

In 2016 bestelde ik het boek: Heavenly Bodies, Cult Treasures & Spectacular Saints from the Catacombs van  Paul Koudounaris ) en raakte op slag gefascineerd.

De catacombenheiligen zijn in feite tal van skeletten die werden gevonden in een massagraf in Rome, en vanwege de datering werd aangenomen dat het om christelijke martelaren ging. Ze werden naar Zuid Duitsland en Oostenrijk vervoerd, in kloosters kunstig door nonnen aangekleed en rijkelijk voorzien van goud en (half)edelstenen, betaald door aflaten van rijken. Vervolgens werden ze in vitrines in kerken tentoongesteld: zij vervingen de vele geplunderde relieken door de protestanten.(Meer info)

Een jaar later zocht ik drie weken lang vanuit Breitenthal, Zuid Duitsland naar de zogeheten "Heilige Leiber' om ze zelf te kunnen zien en te fotograferen. Het was een geweldig spannende speurtocht: sommigen waren in een donker hoekje weggemoffeld of bedekt met een doek en menig keer wist men bij navraag ter plekke niet waar ik het over had.

Daarna had ik genoeg inspiratie om met mijn verzameling schedels en skeletjes aan de slag te gaan en dit resulteerde in een serie van totaal twintig assemblages, gevat in barokke kastjes. Afmeting: ca 40 x 60 cm.

 


De Hele Santenkraam


Als kind ontdekte ik het Wonderkruis in de Kruisherenkapel te Uden en vanaf dat moment is mijn onverminderde fascinatie voor religieus cultureel erfgoed ontstaan. 

De magie, het ongrijpbare en wat het met de gelovigen deed en doet, wat het met de plaatselijke geschiedenis heeft gedaan vormt voor mij nog steeds een bron van inspiratie. 

Ook in deze serie ben ik weer uitgegaan van de verhalen, die ik in mijn beleving als sprookjes voor me zag.
Blijvend op zoek naar de waarheid, de oorsprong en in hoeverre de cultussen nog levend zijn.
 

 De Verhalen en beschikbare Media


Catalogus E-book

E book Catalogus De Knekelgalerij  Ellen Eva Brouwers

Tijdens elke expositie is dit full-color boek in E-versie verkrijgbaar.

Het boek bevat alle assemblages uit deze twee series, ook die niet tijdens de exposities te zien zijn, met achterin  de uitgebreide verhalen achter deze objecten. Het fysieke boek ligt ter inzage.
.


Hand-out

Gedurend de expositie kun je gratis gebruik maken van een hand-out, waarop de titels en een korte beschrijving staan. 
Wil je uitgebreide informatie met detailfoto's, dan kun je op de QR-code klikken, die op elke assemblage is aangebracht.


Filmpje

Ook wordt er een korte film van 12 minuten getoond van alle assemblages met steeds een bijpassend sfeermuziekje. 

Klik HIER om alvast een beetje sfeer te proeven.


Vrouwen Bestempeld (2014) de laatste exemplaren ...  nu voor € 25,-.

In 2014 mocht ik dit mooi uitgevoerde boek over 10 beroemde en minder beroemde krachtige vrouwen uit de geschiedenis uitgeven.
Naast afbeeldingen van de assemblages, worden achtereenvolgens de biografieën beschreven, mijn inspiratie, methodieken, gedachtegangen en eigen gedichten. Het laatste deel bestaat uit uitleg van een aantal minder voor de hand liggende technieken om tot vormgeving te komen en met name met stempels.
Oorspronkelijke prijs was € 39,-   

 

ISBN 978-90-74020-29-9

168 pagina's met meer dan 500 full color afbeeldingen, fluwelen kaft, ontwerpen op kalkpapier

Tekst, werk en idee lay-out: Ellen Eva Brouwers
Lay-out: vdLOODESIGN

Fotografie: Marella Smits-Steenvoorden
Uitgeverij Libra & Libris

April 2014

Formaat: 22,5 (h) x 30,5 (b) x 2,3 (d) cm. Gewicht: 1370 gram

Gebonden, hard cover

€ 25,- plus € 7,- verzendkosten met track & trace.(Oorspronkelijke prijs: €39,-)

Info: Vrouwen Bestempeld