· 

Heilige Huisjes

 

Ikonostasie kapelletjes

Gedurende een vakantie op de Griekse eilanden, maakte ik deze fotoreportage van de zogenaamde 'ikonostasies': kapelletjes als herinnering aan een overledene. Vaak betreft het jonge mensen die zijn omgekomen door een verkeersongeval op of vlakbij de plek waar het huisje staat. Het hoeft niet altijd om een overledene te gaan, soms kan het ook uit dankbaarheid geplaatst zijn ter gelegenheid van het overleven van het ongeval. Wanneer het huisje voorzien is van een kruis, vergezeld van een foto van de overledene, een gezegend ikoon en een brandend olielampje, dan gaat het natuurlijk over een overledene. Schrijnend is wel om te zien dat het zeer vaak om jong overleden mannen gaat, Griekenland heeft na Roemenië het hoogst aantal verkeersdoden in Europa. 

Ikoon betekent 'heilig' en stasie 'gedenkplaats'. 
De bouwstijl van de huisjes lopen uiteen van de typische Grieks-orthodoxe architectuur tot eenvoudige kastjes en de materialen zijn steen, cement, ijzer en glas.

Met dank aan Ton, die het geduld op wist te brengen om de haverklap te stoppen zodat ik een huisje kon fotograferen.

 

 

Een kapelletje in eigen tuin
In Nederland is het plaatsen van gedenktekens aan overledenen langs de openbare weg aan vele regels gebonden en soms loert ook vandalisme op de loer.

Hoe mooi is het om dan een eigen kapelletje op een stil plekje in je tuin te hebben.

Er zijn vele mogelijkheden er zelf een te maken van diverse materialen, of gebruik een vogelkooitje als basis, een oud klokhuis of een windlicht van hout en glas en maak het weerbestendig.
Heb je daar geen zin in dan kun je een Grieks kapelletje bestellen via de volgende links:
Ellas Import.
Petros Griekse Tuinen


Tuinkapelletje, minikerkjes, iconostasies, Griekenland, Ellen Eva Brouwers, Ellen Brouwers
Mijn eigen tuinkapelletje.

Reactie schrijven

Commentaren: 0