· 

De Heilige Kindsheid

Foto: medaille van het Genootschap van de Heilige Kindsheid met blauw strikje, dat aangeeft dat deze medaille toebehoorde aan een jongensbaby en daaronder de 2,5 cent die men maandelijks per kind diende te betalen om lid te blijven gedurende 14 jaar in elk geval en langer mocht ook.

De benaming 'Heilige Kindsheid' klinkt als iets dat met dementie te maken heeft en bij navraag aan wat oudere mensen bleek ook dat het begrip niet bij iedereen bekend is: "Heilig? Nou zo gelukzalig is die ziekte niet hoor!" was onder meer een reactie...


Wat is de Heilige Kindsheid dan wel?

In 1843 werd in Frankrijk het Genootschap opgericht door de bisschop van Nancy en 6 jaar later deed het ook in Nederland zijn intrede.

Missionarissen die in China hun werk deden schreven over de arme kindjes aldaar.
Mening kindje werd kort na de geboorte te vondeling gelegd en sommigen werden door de ouders vermoord...ongedoopt en wel. Maar indien de kindjes nu alvorens deze gruwelijke daad zouden worden gedoopt dan zouden ze tenminste rechtstreeks in de hemel komen. En bleven ze in leven, dan konden de missionarissen ze een thuis geven in een weeshuis, hen een katholieke opvoeding geven en hen later kinderrijke katholieke gezinnen laten stichten.


Aflaten verdienen:

Daar moest natuurlijk geld voor ingezameld worden en voor gebeden door de katholieken hier. Iedereen die daar aan mee deed werd beloond met aflaten: hoe meer je bad en betaalde, hoe korter je zelf na je dood in het vagevuur hoefde te verblijven.
Als er bijvoorbeeld staat: 100 dagen aflaat (zie de afbeeldingen van teksten hier onder) dan betekent dat dus dat je, na elke keer dat je zoveel weesgegroetjes had gebeden, je 100 dagen minder in het vagevuur hoefde te zitten.

Ik beperk me nu even alleen tot de jongste deelnemers en bewaar de (overigens leuke activiteiten door de jeugd) voor een later blog omdat ik daar interessant en persoonlijk beeldmateriaal en info van heb.

Hoe en wanneer werd je lid:

Deelnemer werd je, zodra je als baby werd gedoopt, en dat was in vroeger tijden meestal al een dag of twee dagen erna. Vaak lag de moeder nog in het kraambed, maar gelet op het risico van vroege dood en daarmee geen rechtstreeks plekje in de hemel te verkrijgen, moest het snel gebeuren. Daarna konden de ouders je als kindje lid maken en dat hield in dat de kinderen elke maand 2,5 cent moesten betalen of per jaar 30 cent. Ook werd verwacht dat je elke dag een weesgegroetje moest bidden met de toevoeging: 
"Heilige Maagd Maria, bid voor ons en voor de arme heidenkinderen". (of arme kindjes in China).
Mijn moeder weet zich dat laatste overigens nog goed te herinneren.

En natuurlijk moest je je medaille op je borstrokje (een stug gebreid onderhemd) dragen. Die zien er hetzelfde uit als bijgevoegd exemplaar maar dan veel kleiner. Waarschijnlijk heeft dit aan de wieg gehangen.

Persoonlijk heb ik nog herinneringen aan het zilverpapier wat we mee mochten nemen naar school, in de vorm van de aluminium doppen van flessen zuivel, dat was begin jaren '60.  'Voor de missie in Afrika". 

 

 Bron: Deurnewiki en diverse overleveringen

Foto's: Prentjes rondom de Heilige Kindsheid. Tussen 1940 en 1950 afkomstig uit eigen collectie.

In mijn jonge kinderjaren had ik al een album vol oude prenten van mijn Heeroom, gevuld met diverse Mariaprentjes uit alle delen van de wereld, waaronder deze Chinese prentjes. Destijds ging het om de plaatjes, nu pas las ik de teksten en eerlijk gezegd, kon ik mijn ogen niet geloven..

 


Op de eerste foto van dit artikel zie je een munt ter waarde van 2,5 cent. De munt heb ik later in een assemblage gebruikt over de Heilige Kindsheid en daarvoor wilde ik hem schoonmaken en wat laten blinken. Hiervoor internet geraadpleegd en getest met diverse huismiddeltjes. Hieronder zie je het resultaat.

 

 

Koperpoets (ik heb de munt gewoon in wat koperpoets gelegd en vanmorgen pas uitgewreven) geeft absoluut het mooist resultaat, qua schoon en glans.

Cola en tomatenketchup geven geen verschil, maar omdat er ook azijn in de tomatenketchup zit, verdient dit een derde plaats.

Azijn werkte het snelst, maar het resultaat is een ietwat duffe en plakkerige munt. Pure azijn is echt te zuur.

Aluminiumfolie en zout: werkt gewoon niet. Wellicht alleen werkzaam wanneer je het kookt.

 


Terug naar de overige blogs of zoek in Sitemap onderaan deze pagina

Reactie schrijven

Commentaren: 0