Het  Knekelkabinet 2016 - 2021


Assemblage Knekelkabinet Ellen Eva Brouwers www.ellenevabrouwers.com
Corpus Corvus EEB 2019

Relikwieën en met name beenderen, botjes oftewel knekels, hebben mijn grote interesse zolang ik me kan herinneren en het is dan ook niet verwonderlijk dat ik dit bijzondere materiaal veelvuldig heb verwerkt in mijn assemblages.

Zodra een bot of überhaupt welk voorwerp dan ook, voorzien wordt van een Latijnse tekst met lakzegel dan krijgt het een magische energie over zich. Niet voor niets werden in de middeleeuwen de missen in het Latijn gehouden: het gros van de bevolking begreep het niet (het was letterlijk 'Latijn voor hen') en het had wat mystieks, iets sacraals, iets waar men niet bij kon en dat had weer (de beoogde) aantrekkingskracht. 

 

Vanaf 2016 ben ik dieper in de geschiedenis van de relieken en aanverwante volksdevotie gedoken en dat heeft geresulteerd in een serie 'knekelkabinetten'. Het overgrote deel is gerelateerd aan rituelen en heiligendevotie zoals die voornamelijk in Noord-Brabant bekend waren tot in de vorige eeuw. Het spreekt voor zich dat de kabinetjes nog meer gaan spreken wanneer ook de onderliggende verhalen en legenden erbij worden verteld en/of vermeld.
 
Klik HIER om alvast een beetje sfeer te proeven.

 

Bezoekers kunnen tijdens de expositie gebruik maken van een digitale handout  en een lezing c.q. rondleiding op afspraak aanvragen.

De objecten zijn niet te koop: het doel is een blijvende reizende expositie.

Vanwege de coronamaatregelen kunnen de precieze data helaas nog niet worden weergegeven, maar wil je op de hoogte worden gehouden van deze exposities of beschik je over een geschikte, bij voorkeur historische, expositieruimte waar het Knekelkabinet goed tot zijn recht komt, stuur me dan een berichtje. 


Het Knekelkabinet  www.ellenevabrouwers.com Ellen Eva Brouwers Ellen Brouwers

Het Knekelkabinet   PREVIEW

Een reeks slideshows als voorproefje die wellicht nog zullen worden aangevuld de komende tijd.


Het Knekelkabinet  www.ellenevabrouwers.com Ellen Eva Brouwers Ellen Brouwers

 Handout Knekelkabinet

(alleen voor expositiebezoekers) 


Het Knekelkabinet  www.ellenevabrouwers.com Ellen Eva Brouwers Ellen Brouwers

PDF catalogus Knekelkabinet (under construction)