De Heele Santenkraem                            Huidig project EB


De Heele Santenkraem is de titel van een derde reeks assemblages in de vorm van kastjes.

Onderzoek naar devotionalia, religieuze gebruiken, heiligenverering en de daarbij behorende legenden in Nederland en in het bijzonder Noord Brabant zullen resulteren in een 33-tal objecten.
Daar waar de assemblages uit Het Maagdenkabinet veeleer ten dienste stonden van de devotionalia en min of meer als reliekhouder dienden, komen de objecten van de Heele Santenkraem hier van los en voert de eigen interpretatie de boventoon.
Het tot stand komen van een enkele assemblage kan weken en soms maanden duren: ik start met het zoeken van zoveel mogelijk informatie en raadpleeg daarbij (oude) boeken, internet, bezoek musea en de plaatsen waar het allemaal heeft plaats gevonden en waar de cultus nog zichtbaar leeft. Helemaal fantastisch is natuurlijk wanneer het me lukt nog mensen te spreken die zich oude gebruiken nog kunnen herinneren.
Tegelijkertijd verzamel ik de nodige materialen die ik voor de assemblage denk nodig te hebben.
Evenals bij de personages in mijn boek 'Vrouwen Bestempeld' probeer ik wederom in de huid te kruipen van de betreffende hoofdpersoon of in de situatie waar het zich allemaal af heeft gespeeld; zet het gegeven af tegen de huidige tijd en kijk dan wat het onderwerp me doet waarbij verwondering, twijfel, ongeloof, nieuwsgierigheid mijn belangrijkste  drijfveren zijn. Natuurlijk zijn persoonlijke relieken wederom onderdeel van de assemblages.
Ik ben pas tevreden wanneer het me gelukt is al deze gegevens samen te brengen in een assemblage.

Daar het maken van een kastje gemiddeld een maand duurt is de verwachte voltooiing eind 2020.

 

Sneak preview van enkele details.
Sommige foto's zijn voorzien van link naar een bijbehorend blogonderwerp. Klik op de foto op het moment dat deze voorbij komt.

Gemiddelde afmetingen per object: 50 x 30 x 10 cm